علیت از دیدگاه فیلسوفان مسلمان و فیلسوفان تجربهگرا دکتر خادمى، عین الله؛ مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامى، 1380، وزیرى، شومیز، 432ص، 21000ریال. در میان مسائل فلسفى قانون علت و معلول از لحاظ سبقت و قدمت اولین مسئلهاى است که فکر بشر را به خود متوجه ساخته و او را به تفکر و اندیشه براى کشف معماى هستى وادار کرده است. براى انسان که داراى استعداد «فکر کردن» است مهمترین عاملى که او را در مجراى تفکر مىاندازد همانا ادراک قانون کلى علیت و معلولیت است.
غایات و مبادى
ابن سینا، بهشتى، دکتر احمد، 1382، وزیرى، سلفون، 328ص، 26000ریال.
کتاب «الاشارات و التنبیهات»، اثرِ گرانسنگِ فلسفىِ حکیم ابوعلى سینا است که در چندین نمط، نوشته شده است. «نمط ششم» آن درباره «غایات و مبادى» است.
گروهى مىگویند: اگر فعلِ خداوند را معلَل به غرض بدانیم مستلزم نیاز است. و دستهاى هم مىگویند: اگر معلَل به غرض ندانیم، مستلزم عبث و بیهودگى است. شیخ در نمط ششم گره مشکل را گشوده و مىفرماید: او با توجه به غناىِ واجبالوجود از ذات مقدس او نفىِ غرضِ زاید بر ذات کرده است. غرضِ حضرت حق، عینِ ذات اوست، او بالذات عاشقِ ذات خویش و به تبعِ ذات، عاشق آثار و مخلوقات خویش است....
اثر حاضر، ترجمه و شرح نمط ششم است که شارح محترم، پیچیدگىهاى این موضوع را با قلمى روان براى علاقهمندان فلسفه، گشوده است و آنان را با اندیشههاى سینایى آشنا مىسازد.
فلسفه گرامى، محمد على، چاپ چهارم، 1373، وزیرى، شومیز، 382ص، 4000ریال. بشر، بىنیاز از دانش فلسفه نیست، زیرا ما، طبق غریزه کنجکاوى خویش مىخواهیم از نظام کلى جهان آگاه شویم و روابط جهان هستى را بفهمیم و ازلیت یا حدوث عالم را بدانیم و از چگونگى و پیدایش این همه موجودات از یک واحد بسیط (خداوند) مطلع شویم و هیچ علمى، پاسخ این سؤالها و نظایر آن را نمىدهد جز دانش فلسفه. کتاب حاضر، که در چهار فصل تدوین شده در ابتدا از مباحث مقدمى چون تعریف فلسفه و موضوع و هدف فلسفه و مخالفت با فلسفه و ... بحث مىکند و آن گاه مبحث «شناخت و جهان بینى» را مورد بحث قرار مىدهد و در فصل سوم «دیالکتیک» را بررسى مىکند و در پایان کتاب نیز از «ادراکات حقیقى و اعتباریات» و ضرورت تفکیک این دو، سخن مىگوید.
فلسفه و کلام اسلامى مظفر، محمد رضا؛ ترجمه رضائى، محمد؛ محمودى، ابوالفضل، چاپ دوم ، 1382، وزیرى، شومیز، 216ص، 11000ریال. کلام و فلسفه اسلامى از علوم رایج حوزههاى علمیه شیعه است. هر چند در طول تاریخ گاه مورد بىمهرى واقع شدهاند و نتوانستهاند جایگاه واقعى خود را داشته باشند. پس از انقلاب شکوهمند اسلامى فلسفه و کلام اسلامى به مرور زمان جایگاه رفیع و حقیقى خود را مىیابد تا بتواند از کیان شریعت دفاع نماید. اثر حاضر ترجمه متن الفلسفه الاسلامیه تألیف محمد رضا مظفر است. این اثر در سه فصل تنظیم شده است: مباحث وجود، مباحث وجود ذهنى، علت و معلول. این اثر در جاى خود از بهترین آثارى است که در این باره به نگارش در آمده است.
امیر حسین فرخزادنیا(یکشنبه 85 تیر 18 ساعت 5:53 عصر )
دیدگاههای دیگران () |